Riscul apariției artritei reumatoide scade în fiecare an în care nu mai fumați

Cercetătorii au spus că persoanele care nu fumează pot întârzia sau chiar elimina debutul artritei reumatoide.

Fumatul țigărilor nu este bun pentru nimeni – multe lucruri sunt clare. Dar fumatul poate fi deosebit de rău pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul persoanelor cu artrită reumatoidă (RA) care au fumat mai mult de 20 de ani.

Un studiu recent publicat în Arthritis Care & Research reafirmă faptul că fumatul este un factor de risc la fel de puternic ca oricând pentru RA seropozitive. De asemenea, se concluzionează că dacă nu fumați pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru poate întârzia sau chiar preveni – RA seropozitive.

Studiul a analizat 230 732 de femei, dintre care 1.528 au avut RA. Dintre acestea, 63 la sută au fost seropozitive.

În comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali aveau un risc crescut pentru majoritatea tipurilor de artrită reumatoidă. Aceasta a inclus RA seropozitiv, dar nu RA seronegativă.

De asemenea, studiul a descoperit că, comparativ cu femeile care au renunțat la fumat în ultimii 5 ani, cele care au renunțat la fumat cu cel puțin 3 decenii în urmă aveau 37% mai puține șanse de a dezvolta artrită reumatoidă.

În comparație cu femeile care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali aveau un procent de 47% mai mult să dezvolte artrită reumatoidă și 67% mai predispuși să dezvolte forma seropozitivă a artritei reumatoide.

Autorii au concluzionat că renunțarea la fumat poate întârzia debutul RA la pacienții care au testat seropozitiv. Ei au adăugat că ar putea împiedica RA să se dezvolte deloc.

Acesta este unul dintre primele studii care au evidențiat impactul preventiv probabil pe care un schimb de comportament, cum ar fi renunțarea la fumat, l-ar putea aduce în progresia sau dezvoltarea RA.

Reacție din partea pacienților, medicilor

Au existat reacții diferite din partea persoanelor cu artrită reumatoidă, care au fost intervievate pe acest subiect.

„Am fumat timp de opt ani, am renunțat acum patru ani din cauza problemelor de sănătate înrăutățite”, a declarat Trisha Corbett, un pacient cu RA. „Nu am nicio îndoială că contribuie la alterarea sănătății în general. Chiar dacă am fost diagnosticat după ce am renunțat, m-am simțit mult mai bine după aceea. ”

„Sunt un luptător, încercând să fiu nefumător… din nou”, a adăugat Liz Hudgson, o altă persoană cu artrită reumatoidă. „Am renunțat la fumat complet de două ori. Prima dată timp de nouă luni, a doua oară de șase luni. Pot spune sincer că simptomele mele RA au rămas aceleași indiferent dacă fumam sau nu. ”

Alți pacienți de pe un forum de asistență RA online au făcut ecou acestor sentimente de ambele părți. Unii au spus că cred că fumatul cauzat intensificarea simptomelor sau a cauzat apariția RA.

Dar mulți medici sunt de acord cu concluziile studiului.

Unul este Dr. Bharat Kumar, MME, FACP, RhMSUS, director de program al Asociatiei de Reumatologie Bursa din Divizia de Imunologie de la Universitatea din Iowa Spitale și clinici.

“În calitate de reumatolog, nu pot sublinia cât de importantă este renunțarea la fumat pentru tratarea și prevenirea artritei reumatoide”, a declarat Kumar. „La urma urmei, consumul de tutun este cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru mediu pentru dezvoltarea artritei reumatoide, iar pacienții cu RA care fumează tind să aibă boli mai grave.”

„În plus, tutunul crește riscurile de a dezvolta alte afecțiuni pentru care pacienții cu RA sunt deja la risc ridicat, inclusiv boli de inimă, boli pulmonare și osteoporoză”, a spus Kumar. Acestea pot duce la atacuri de cord, respirație urât mirositoare și alte boli. În cele din urmă, tutunul interacționează cu medicamentele utilizate pentru tratarea RA, ceea ce duce la o eficiență mai mică a acestora. Pe scurt, pentru o viață mai lungă, mai bună și mai sănătoasă cu RA, renunțarea la fumat este o necesitate absolută. ”

Dacă tu sau persoana iubită încearcați să renunțați la fumat, organizația nonprofit STOPFUMAT.EU are resurse disponibile gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *