Probabil că vă atingeți fața de 16 ori pe oră: Iată cum să vă opriți!

Virusurile se raspandesc mai repede atunci cand iti atingi fața, dar există lucruri simple pe care le poți face pentru a te dezobisnui.

  • Atingerea feței poate crește semnificativ riscul de infecție cu virusul gripal sau răceala și noul coronavirus.
  • Ochii și gura sunt zone în care virușii îți pot intra cu ușurință în corp.
  • Studiile au descoperit că oamenii își ating fețele de mai mult de 16 ori într-o oră.
  • Ne atingem fețele atât de des încât șansele de a ne contamina mâinile intre spalatul mainilor sunt extrem de mari.
  • Experții spun că purtarea de mănuși vă poate ajuta să vă intrerupeti obiceiul de a vă atinge frecvent fața.

Cu toții o facem. Ne atingem fețele de nenumărate ori în fiecare zi. Un nas cu mâncărime, ochi obosiți, ștergerea gurii cu spatele mâinii sunt toate lucrurile pe care le facem in fiecare zi.

Cu toate acestea, atingerea feței poate crește semnificativ riscul de infecție cu gripă sau virusuri reci, dar mai ales noul coronavirus.

Gura și ochii tăi sunt zone în care virușii pot pătrunde cel mai ușor în corp și tot ceea ce trebuie este să atingi aceste zone cu un deget care poartă deja o infecție.

Două moduri de a transmite o infecție

Conform Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), sursa de încredere, noul coronavirus, numit și SARS-CoV-2, este transmis de la persoană la persoană, ca multe alte infecții respiratorii.

Aceasta include picături respiratorii produse atunci când cineva strănuta și prin atingerea unei suprafețe contaminate cu virus, apoi atingand cu mâinile ochii, nasul sau gura.

Deși putem evita cu ușurință să fim în preajma cuiva care este în mod evident bolnav sau să luăm măsuri de precauție împotriva virusurilor transmise în aer, folosind o mască, evitând virusul când este pe o suprafață este aproape imposibil.

Ne atingem fețele tot timpul

Oamenii de știință care cercetează acest comportament constată că oamenii își ating permanent fața.

Într-un studiu din 2008, dintr-o sursa credibila, 10 subiecți au fost observați, fiecare fiind singur într-un mediu de birou timp de 3 ore. Cercetătorii au descoperit că si-au atins fețele în medie de 16 ori pe oră.

Un alt studiu realizat in 2015, dintr-o sursa de incredere, 26 de studenți de la o universitate din Australia au descoperi in cadrul studiului, că și-au atins fața de 23 de ori pe oră. Aproape jumătate din atingerile feței au implicat gura, nasul sau ochii, care sunt cele mai ușoare căi pentru virusuri și bacterii să intre în corpul nostru.

Chiar și profesioniștii din domeniul medical, care ar trebui să știe mai bine, s-au dovedit a-și atinge fețele în medie de 19 ori în 2 ore, în timp ce erau consistenți cu privire la respectarea igienei mâinilor in mod adecvat.

„Când lucrează activ, oamenii se vor juca cu părul sau, în aceste cazuri, isi vor atinge fețele. Cu siguranță ajută să știi când ești cel mai vulnerabil la astfel de activități și să încerci să fii la curent, în timpul întâlnirii sau al apelului telefonic sau în timp ce te ocupi de muncă ”, a declarat dr. Alex Dimitriu, certificat în psihiatrie și medicina somnului, din Menlo Park, California.

Spălarea mâinilor este esențială

Deci, luăm măsuri de precauție, cum ar fi spălarea de multe ori, acest lucru nu poate fi de folos decât dacă evităm să ne atingem și noi, deoarece nu există nicio modalitate de a ști când ați luat un pasager minuscul și potențial mortal.

Conform CDC, spălarea efectivă a mâinilor constă în cinci pași simpli:

  • umezirea mainilor
  • aplicarea sapunului
  • faceti spuma si igienizati bine mainile cu apa calda timp de 20 de secunde
  • clatiti-va bine
  • stergeti-va cu prosoape de hartie

Cu toate acestea, ne atingem fețele atât de des încât șansele de recontaminare a mâinilor noastre între spălări sunt extrem de mari. Tot ce trebuie sa faceti este să atingeți un buton sau o suprafață similară și sunteți în pericol de infecție din nou.

“Un inel, bijuterii sau chiar o bandă de cauciuc în jurul încheieturii poate servi ca un memento pentru a crește conștientizarea infectarii mâinilor și, în mod ideal, pentru a vă aminti să nu vă atingeți fața”, a spus Dimitriu. „Totuși, ceva trebuie să fie diferit, pentru a încuraja un comportament„ diferit ”și nonautomatic.”

Cum scapi de acest obicei?

Zachary Sikora, PsyD, psiholog clinic la Spitalul Huntley de Medicină din Northwestern din Huntley, Illinois, a oferit următoarele sfaturi pentru a evita atingerea feței în timpul focarului de coronavirus.

„Fiți atenți la intenția dvs. de a vă ține mâinile departe de față. Doar o scurtă pauză te poate ajuta să fii mai conștient de ceea ce faci cu mâinile tale ”, a spus el.

El a adăugat că ajută, de asemenea, să plasați memento-uri precum notele Post-it în casa sau la birou, astfel încât să le puteți vedea și să vă amintiți că doriți să vă țineți mâinile departe de față.

„Ține-ți mâinile ocupate. Dacă sunteți acasă la televizor, încercați să pliați rufele, să faceti curat sau să țineți ceva în mâini ”, a explicat Sikora.

El a recomandat, de asemenea, să folosiți un produs de igienizare parfumat sau un săpun cu miros parfumat pentru a vă reaminti să vă țineți mâinile departe de față. Mirosul îți va atrage atenția asupra locației mâinilor tale.

Dacă vă aflați într-o ședință sau sunteți într-o clasă, el a recomandat să strângeți degetele și să le așezați în poală.

În cele din urmă, dacă știți că vă atingeți in mod obișnuit fața, Sikora a spus că purtarea de mănuși poate fi un memento fizic eficient.

„Poți purta mănuși atunci când ești în public și cel mai probabil să fii expus atingând suprafețe care au virusul”, a spus Sikora. „Apoi aruncați-le când ajungeți la destinație. Poate fi neobișnuit, dar purtarea mănușilor acasă vă poate ajuta, de asemenea, să vă renuntati la obiceiul de a vă atinge fața. “

Ochii, nasul și gura sunt căile cele mai ușoare pentru ca un virus precum SARS-CoV-2 să intre în organism.

Nu trebuie decât să atingeți aceste zone cu mâinile după ce ați intrat în contact cu virusul pe o suprafață pe care ați atins-o.

Oricât de des vă spălați pe mâini, nu este suficient de des pentru a preveni trecerea unei infecții în organismul dvs.

Cea mai bună măsură preventivă este să evitați cât mai mult să vă atingeți fața.

Experții spun că utilizarea unor metode simple te va ajuta să elimini acest obicei. Acestea includ utilizarea săpunului de mână parfumat sau a folosirii dispenserelor de igienizare a mainilor pentru a crește gradul de conștientizare și menținerea mâinilor cat mai departe de nas, gura si ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *