Polineurapatie: tipuri, simptome, cauze, tratament, factori de risc, diagnostic.

Polineuropatia este o afecțiune în care nervii periferici ai unei persoane sunt deteriorați. Acestea sunt nervii care îți curg întregul corp. Polineuropatia afectează nervii pielii, mușchilor și organelor. Când nervii sunt deteriorați, ei nu pot trimite semnale regulate înapoi la creier. Cu toate acestea, această afecțiune nu afectează nervii din creierul sau coloana vertebrală.

Tipuri de polineuropatie

Există două mari categorii de polineuropatie: acută și cronică.

Polineuropatie acută

Formele acute se întâmplă când obțineți afecțiunea brusc, iar simptomele sunt severe. Acest tip este frecvent atunci când aveți o reacție autoimună sau infecție care cauzează leziuni ale nervilor. Poate fi cauza unei afecțiuni precum sindromul Guillain-Barré. Cazurile acute pot fi deseori tratate cu succes într-un timp scurt.

Polineuropatie cronică

Formele cronice apar atunci când simptomele dvs. durează mult timp și nu pot fi tratate rapid. Acest tip poate fi cauzat de afecțiuni de bază, cum ar fi diabetul sau insuficiența renală. Pot exista multe cauze diferite de polineuropatie cronică. Nu este întotdeauna ușor să descoperiți cauza, iar unele cazuri nu au o cauză clară.

Simptome ale polineuropatiei

Simptomele pot varia în funcție de ceea ce le provoacă. Cele mai frecvente simptome includ:

 • senzații de arsură sau furnicături, în special la picioare și mâini, cunoscute sub numele de polineuropatie distală
 • simțindu-se extrem de sensibil la atingere, cunoscut sub numele de alodinie
 • amorţeală
 • senzație de slăbiciune la nivelul picioarelor sau brațelor (uneori din cauza mușchilor slabi sau atrofiați)
 • incapacitatea de a merge drept, ceea ce duce la poticnire sau cădere
 • probleme de înghițire
 • senzații aleatoare, ciudate, cunoscute sub numele de parestezie
 • dureri ascuțite subite

Cauze ale aparitiei polineuropatiei

Cauzele pot fi idiopate, dobândite și ereditare.

Polineuropatia idiopatică înseamnă că cauza afectării nervilor nu este cunoscută.

Dobândite înseamnă că polineuropatia este cauzată de un eveniment care se întâmplă în afara corpului, cum ar fi o vătămare traumatică sau o infecție. Poate fi, de asemenea, cauzată de o afecțiune care nu este tratată bine sau care cauzează complicații, cum ar fi o deficiență de vitamine, diabet sau cancer.

Polineuropatia ereditară este transmisă genetic de către unul dintre părinții tăi. Aceste afecțiuni cauzează de obicei leziuni nervoase lente și treptate, cum ar fi în boala Charcot-Marie-Tooth.

Formele acute pot apărea din cauza mai multor cauze diferite. Acestea includ:

 • anumite insecticide
 • tulburări autoimune în care corpul tău atacă mielina din celulele nervoase, cum ar fi sindromul Guillain-Barré (GBS)
 • unele antibiotice, anticonvulsivante și sedative
 • cancer, în special cele care afectează direct sistemul nervos, cum ar fi mielomul multiplu

Formele cronice sunt adesea idiopate, dar pot avea și cauze precum:

 • alcoolism sau consum de mult alcool în general
 • diabet și lipsa controlului asupra nivelului de zahăr din sânge
 • anumite metale grele
 • deficiențe nutritive sau de vitamine, în special tiamina sau vitamina B-12
 • hipotiroidism
 • insuficiență renală
 • unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar

Tratamentul polineuropatiei

Tratamentul polineuropatiei depinde de starea care a determinat-o. De asemenea, poate depinde de locul în care simțiți simptomele din corp. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente pentru durere pentru a ajuta la gestionarea durerii și a disconfortului din cauza afectării nervilor. Acestea pot include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Modificarea stilului de viață
Modificarea stilului de viață poate ajuta la tratarea polineuropatiei. Consumul mai puțin de alcool sau evitarea anumitor sarcini repetitive vă pot ajuta să vă ameliorați simptomele.

Dacă o toxină sau o substanță chimică din mediul dumneavoastră vă cauzează polineuropatia, medicul vă poate îndemna să găsiți o modalitate de a vă limita expunerea la aceasta.

Pentru leziuni traumatice
Dacă suferiți de polineuropatie după o leziune traumatică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapie fizică. Acest lucru vă poate ajuta să redobândi controlul complet asupra corpului. De asemenea, puteți învăța cum să gestionați durerea nervoasă și senzațiile care ar fi fost cauzate de vătămare.

Pentru afecțiuni autoimune
Dacă o afecțiune autoimună îți provoacă polineuropatia, medicul poate sugera diferite tratamente sau terapii. Acestea pot include:

 • corticosteroizi
 • imunoglobulina injectată intravenos (direct în vene)
 • schimb de plasmă, care elimină toxinele din sângele tău

Pentru diabet
Dacă diabetul îți provoacă polineuropatia, medicul îți va recomanda probabil un plan de tratament care să te ajute să ai sub control nivelul glicemiei. Acest tip de plan de tratament include adesea medicamente orale sau injecții de insulină auto-administrate. În cazuri rare de diabet de tip 1, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru transplantarea celulelor producătoare de insulină (cunoscute sub numele de celule de insulă) din pancreasul donator pentru a vă ajuta organismul să producă și să elibereze mai multă insulină. Aceasta este o intervenție chirurgicală semnificativă și probabil va fi recomandată doar dacă toate celelalte tratamente nu reușesc.

Pentru cancer
Dacă celulele canceroase sau tumorile canceroase vă provoacă polineuropatia, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a elimina celulele sau tumorile. Chimioterapia poate ajuta la eliminarea tumorilor sau a celulelor canceroase care pun stres sau presiune asupra nervilor.

Factori de risc

Sănătatea dvs. generală vă poate dezvălui factorii de risc pentru polineuropatie. Factorii de risc comuni includ:

 • diabetul zaharat
 • afecțiuni renale sau hepatice
 • tulburări autoimune
 • alcoolism
 • infecții, inclusiv HIV, zona zoster și boala Lyme
 • folosind anumite părți ale corpului tău în mod repetat (cum ar fi pentru un loc de muncă industrial), de asemenea, numit leziuni de mișcare repetitivă

Diagnostic

Este posibil ca medicul dumneavoastră să efectueze mai multe teste pentru a decide dacă aveți polineuropatie, precum și care este cauza acesteia.

Un examen fizic complet vă va ajuta medicul să descopere ce părți ale corpului dvs. sunt cele mai afectate de afectarea și durerea nervilor. Un fizic vă poate ajuta medicul să găsească mușchii slabi sau atrofiați care ar putea fi afectați de afectarea nervilor.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate efectua teste ale nervilor și mușchilor electrici pentru a vedea amploarea afectării nervilor.

Un test de sânge, probe de urină și biopsie a zonei afectate de afectarea nervilor (uneori inclusiv nervii) vor ajuta medicul să-și dea seama de cauza și amploarea polineuropatiei. Alte teste pot fi necesare dacă medicul dumneavoastră suspectează o afecțiune de bază. O apăsare a coloanei vertebrale sau puncția lombară vă poate ajuta medicul să afle dacă nivelul de proteine și celulele albe din sânge este anormal. Rezultatele anormale pot însemna că aveți sindromul Guillain-Barré.

Perspectivă

Puteți ajuta la reducerea leziunilor nervoase prin prinderea anumitor afecțiuni din timp. În acest fel, puteți primi tratament înainte ca durerea sau disconfortul să devină dificil de gestionat.

Dacă aveți simptome vizibile de polineuropatie, în special după o accidentare majoră, consultați medicul cât mai curând posibil. Ei pot stabili dacă aveți vreo afecțiune care poate cauza polineuropatie. Tratarea timpurie a simptomelor este cea mai bună modalitate de a împiedica polineuropatia să vă perturbe viața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *