Neuropatie periferica: Tratamente naturale

Ce este neuropatia periferică?

Neuropatia periferică este o afecțiune care provoacă slăbiciune, durere și amorțeală la nivelul extremităților tale (de obicei mâinile și picioarele).

Nervii tai periferici trimit mesaje din creierul si maduva spinarii catre restul corpului. Când acei nervi sunt deteriorați, aceste mesaje sunt întrerupte și afectează modul în care corpul tău răspunde la durere, temperatură și alte reflexe.

Deseori este un rezultat al afectării nervilor periferici. Câteva lucruri pot provoca această deteriorare:

 • diabetul zaharat
 • leziune traumatică
 • alcoolism
 • infecţie

Efectele neuropatiei periferice se pot dezvolta brusc sau se pot răspândi lent în timp.

Metodele de tratament variază în funcție de cauza afecțiunii. Multe metode naturale și tradiționale se concentrează pe ameliorarea simptomelor durerii.

Simptome de neuropatie periferică

Simptomele din neuropatia periferică depind de tipul de nervi deteriorați. Cele trei tipuri sunt nervii motori, nervii senzoriali și nervii autonomi.

Nervii motorii

Nervii dvs. motori trimit mesaje din creier către mușchi, astfel încât să vă puteți controla mișcările.

Dacă vă afectează nervii motori, puteți prezenta simptome, inclusiv:

 • slăbiciune musculară sau atrofie
 • dificultate în mișcarea brațelor sau picioarelor
 • spasme musculare sau răsucire necontrolată
 • reflexe reduse

Nervii senzoriali

Nervii senzoriali trimit mesaje din alte părți ale corpului către creier și îți declanșează simțurile. Când simți o senzație de frig sau atinge ceva ascuțit, îți folosești nervii senzoriali.

Dacă neuropatia periferică îți afectează nervii senzoriali, poți avea:

 • furnicături sau amorțeală
 • sensibilitate la atingere
 • scăderea senzației
 • incapacitatea de a simți schimbări de temperatură sau durere cu cald și rece
 • pierderea reflexelor și coordonarea

Nervii autonomi

Acești nervi controlează funcțiile involuntare și semi-voluntare, inclusiv tensiunea arterială, ritmul cardiac, funcțiile vezicii urinare și transpirația.

Dacă nervii dvs. autonomi sunt afectați de neuropatie periferică, puteți prezenta simptome, inclusiv:

 • greaţă
 • vărsături
 • amețeli în timp ce stai sau schimbă poziția de la ședere la picioare
 • transpirație excesivă
 • incapacitatea de a controla funcțiile intestinului și vezicii urinare
 • ritm cardiac neregulat
 • dificultate la inghitire

8 tratamente naturiste pentru neuropatie periferică

Tratamentul pentru neuropatie periferică depinde de cauză. Unele tratamente comune implică terapie fizică, chirurgie și injecții pentru creșterea presiunii nervoase. Alte tratamente se concentrează pe reducerea durerii și disconfortului cu analgezice fără tratament, precum ibuprofen sau aspirină.

Există, de asemenea, o serie de tratamente naturiste care ajută la reducerea simptomelor și a neuropatiei periferice.

1. Vitamine
Unele cazuri de neuropatie periferică sunt legate de deficiențele de vitamine. Vitamina B este esențială pentru sănătatea nervului. O deficiență poate duce la afectarea nervilor semnificative.

În timp ce puteți obține vitamina B din mese, medicul vă poate recomanda, de asemenea, să luați un supliment. Lipiți doza recomandată pentru a preveni toxicitatea și agravarea simptomelor.

Vitamina D poate ajuta și la prevenirea durerilor nervoase. Pielea ta produce de obicei vitamina D ca răspuns la lumina soarelui. O deficiență poate provoca dureri de neuropatie. A lua un supliment poate ajuta la reducerea simptomelor neuropatiei.

2. Ardei Cayenne
Ardeiul Cayenne conține capsaicină, un ingredient în ardeii iute care le face picante. Capsaicina a fost folosită în creme topice pentru proprietățile sale de calmare a durerii. Scade intensitatea semnalelor de durere trimise prin corp.

Încorporarea ardeiului cayenne în dieta dvs. sau luarea unui supliment de capsaicină poate ajuta la reducerea durerilor de neuropatie.

Unguentele cu capsaicină topică pot fi de asemenea folosite pe corp. Deși poate arde inițial, utilizarea continuă va reduce treptat senzațiile de neuropatie.

Asigurați-vă că discutați această metodă de tratament cu medicul dumneavoastră înainte de a o utiliza pentru a preveni simptomele adverse.

3. Lasă-te de fumat
Fumatul afectează circulația sângelui. Vasele de sânge pot trece prin sânge îngust și mai puțin oxigenat. Fără circulația sanguină adecvată, puteți prezenta amorțeală și durere crescută din cauza neuropatiei dvs. periferice. Eliminarea obiceiurilor de fumat poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor. Lasa acest lucru sa te motiveze sa faci schimbari pozitive.

4. Baie caldă
Făcând o baie caldă poate fi liniștitor și poate ameliora simptomele durerii de neuropatie. Apa caldă crește circulația sângelui în întregul corp, scăzând simptomele durerii de la amorțeală.

Dacă nervii senzoriali sunt afectați de neuropatia periferică și nu sunteți la fel de sensibili la temperatură, aveți grijă să nu vă faceți apa de baie prea caldă.

5. Fă exerciții
Exercițiile periodice pot ajuta la combaterea durerii și la îmbunătățirea stării de sănătate în general. A fi activ vă poate reduce glicemia, ceea ce, la rândul său, poate reduce sau încetini afectarea nervilor. De asemenea, exercițiile fizice cresc fluxul de sânge către brațele și picioarele și reduce stresul. Acestea sunt toți factorii care ajută la reducerea disconfortului și a durerii.

6. Uleiuri esențiale
Unele uleiuri esențiale, inclusiv mușețelul și lavanda romană, ajută la creșterea circulației în organism. De asemenea, au proprietăți de reducere a durerii și antiinflamatoare care ar putea stimula vindecarea.

Diluează uleiuri esențiale (câteva picături) în 1 uncie de ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline. Aplicarea acestor uleiuri diluate pe zona afectată poate reduce durerile de înțepături și furnicături din neuropatia periferică.

7. Meditaţie
Tehnicile de meditație pot ajuta persoanele care se confruntă cu simptomele de neuropatie să trăiască prin durerea lor. Poate ajuta la scăderea stresului, la îmbunătățirea abilităților de coping și la reducerea intensității durerii. Adoptarea unei abordări corp-minte este o tehnică noninvazivă care vă oferă mai mult control asupra stării dumneavoastră.

8. Acupunctura
Acupunctura promovează vindecarea naturală prin stimularea punctelor de presiune ale organismului. Această tehnică declanșează sistemul nervos pentru a elibera substanțe chimice care pot schimba experiența sau pragul durerii. Acupunctura ajută la furnizarea unui echilibru energetic organismului care vă poate afecta bunăstarea emoțională.

Perspectivă
Prevenirea funcționează mult mai bine decât tratamentul. Păstrarea zaharurilor din sânge în intervalul normal va ajuta la prevenirea agravării neuropatiei. Dacă neuropatia dvs. are legătură cu consumul de alcool, încetați să mai beți acum pentru a preveni agravarea afecțiunii.

Remediile naturale au un anumit succes în ameliorarea simptomelor de durere ale neuropatiei periferice. Cu toate acestea, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a participa la o nouă metodă de tratament. Dacă începeți să prezentați simptome neregulate din remedii naturale sau dacă afecțiunile dvs. se agravează, vizitați imediat un medic.

Resurse:
Clair C și colab. (2015). Efectul fumatului de țigară asupra neuropatiei periferice diabetice: o revizuire sistematică și meta-analiză.
Derry S și colab. (2017). Capsaicină topică (concentrație mare) pentru dureri neuropatice cronice la adulți.
Dixit S și colab. (2014). Efectul exercițiului aerob asupra calității vieții la populația cu neuropatie periferică diabetică la diabetul de tip 2: un singur studiu controlat randomizat, randomizat.
Hilton L și colab. (2017). Meditația Mindfulness pentru durerea cronică: revizuire sistematică și metaanaliză.
Personalul clinicii Mayo. (2017). Neuropatie periferica. Neuropatie periferică [Fișă tehnică]. (2014).
mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/symptoms-causes/syc-20352061https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Peripheral-Neuropathy-Fact-Sheet
Tratamente de neuropatie periferică. (N.d.).
foundationforpn.org/what-is-peripheral-neuropathy/treatments/
Shehab D și colab. (2015). Evaluarea prospectivă a efectului suplimentării pe termen scurt de vitamina D pe neuropatie periferică în diabetul zaharat tip 2.
Simptomele neuropatiei periferice. (N.d.).
foundationforpn.org/what-is-peripheral-neuropathy/symptoms/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *