Efectele poluarii asupra sanatatii si ce este de facut

Romania este una dintre cele mai poluate tari din Europa. Cu fiecare inspiratie pe care o avem, creste riscul de a ne imbolnavi.

Primele probleme de sanatate care apar, sunt: respiratorii, nas infundat, tuse, alergii, astm bronsic, insa tot corpul are de suferit.

Studiile demonstreaza legatura dintre aerul poluat si cresterea riscului de accident vascular cerebral (AVC).

Insa poluarea nu se refera doar la aer, ci si la apa, biologica si chiar alimentara. Mai exact, s-a schimbat ceva in mediul care ne inconjoara.

S-a dovedit ca poluarea aerului are doua elemente elementul natural si cel artificial.

Poluarea naturala: daca izbucneste un foc, fumul polueaza aerul; un vulcan daca erupe, el polueaza aerul, daca se produce in desertul Sahara o furtuna de nisip foarte puternica, iar aceste particule de nisip ajung si in Romania, atunci se polueaza aerul in mod natural.

Poluarea artificiala: cel mai mult este creata de autovehicule care emit gaze arse, fabrici si prin gunoaie care se descompun si polueaza aerul.

Normele de poluare normale sunt de 50 de micrograme per metru cub la poluare, insa in anumite zone din Bucuresti aceste valori depasesc cu mult limita legala.

Ce este de facut? 

Bariera protectoare impotriva acestor factori nocivi ai organismului o reprezinta copacii, pentru ca acestia absorb dioxidul de carbon si factorii poluanti. Insa, in ultima perioada, s-au taiat copaci si din parcul Herastrau, iar acum mai nou, au inceput si in Cismigiu.

Poluarea afecteaza nu doar aerul, ci si apa si alimentele, iar toate acestea se duc in organismul nostru.

Asadar, cine este cel mai afectat de poluare? Primii care sufera din cauza poluarii sunt gravidele, copiii mici si batranii.

“Insa cu totii suferim din cauza poluarii, iar efectele se simt la fiecare dintre noi: oboseala, ne simtim din ce in ce mai obositi; apar probleme respiratorii, respiram din ce in ce mai greu si obosim mai repede si cele mai grave impacte ale poluarii sunt asupra creierului: boli neurovegetative, neuroinflamatorii si tulburari cognitive. De asemenea, procesul de invatare este afectat de poluare”, spune Alexandru Vlad Ciurea, profesor doctor neurochirurg.

Din cauza poluarii, in ziua de azi, chiar si tinerii au inceput sa aiba accidente vasculare ischemice, acest lucru inseamna ca vasele din creier, care sunt modificate si poluate, furnizand mai putin oxigen si glucoza, vasele din creier incep sa se stranga. Pe langa tigari, stres si nedormit, toate acestea duc la efecte precum: amorteli, ameteli, pierderea fortei din brate si picioare, incapacitatea de a vorbi si astfel, apare accidentul vascular cerebral.

Poluarea alimentara: toti acest aditivi si coloranti se acumuleaza in organism, acestia nefiind metabolizati cu viteza.

Poluarea fonica: poate afecta organismul si cauza stres.

Care sunt solutiile impotriva poluarii?

Oamenii sa bea cat mai multa apa la temperatura camerei, nu preparate lichide sau sucuri, aceasta fiind esentiala pentru sanatatea intregului organism. 

Cel mai bun obicei pe care il putem avea in acest caz, este sa ne obisnuit ca dimineata, pe stomacul gol, sa bem 2 pahare de apa. Exact ca atunci cand pornim motorul masinii si trebuie sa asteptam putin pentru a se unge pistoanele, asa trebuie sa “ungem” si noi organismul cu doua pahare de apa.

Dimineata si seara, atunci cand nu mai circula masinile chiar atat de mult, iar aerul nu mai este atat de poluat, sa deschidem geamul larg pentru a aerisi camerele in care stam si in plus, ajuta si la un somn mai odihnitor.

Aproximativ 20% din oxigenul din plamani ajunge la creier, asa ca miscarea este indicata pentru ca ajuta la oxigenarea mai buna a creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *