Beneficiile drenajului limfatic, indicatii si tratament.

Drenajul limfatic te scapa de celulita, te ajuta sa slabesti, elimina toxinele din organism si te scapa de picioarele umflate. Exact asa suna mesajele de promovare a acestei terapii, insa lucrurile nu stau exact asa, conform studiilor si medicilor.

Cand este cu adevarat indicat drenajul limfatic?

In primul rand, sa stabilim ce este drenajul limfatic! Acesta este un obiectiv pe care si-l stabileste un fiziokinetoterapeut, nicidecum o terapie in sine.

Ca sa ne intoarcem putin la afirmatia ca drenajul limfatic te scapa de celulita, cred ca ne dorim cu toate sa scapam de celulita fara sa facem absolut nimic, insa pentru a atinge acest obiectiv trebuie sa avem grija la alimentatie, ca aceasta sa fie optima, sa ne hidratam corespunzator, sa nu neglijam miscarea in fiecare zi si daca de exemplu, dupa o sesiune de antrenamente, putem apela la un drenaj limfatic manual.

Asadar, ne facem singuri drenaj limfatic prin miscare in fiecare zi. Cei mai multi ganglioni limfatici sunt in zona axilelor si in zona inghinala, articulatiile cele mai folosite. Prin urmare, miscarea si hidratarea ajuta drenajul limfei.

In cazul in care dorim sa apelam la drenajul limfatic, acestea trebuie sa fie efectuat doar de catre fizioterapeuti acreditati, care au urmat cursuri de specialitate in acest sens, in caz contrar, terapia poate fi daunatoare.

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic, pe intelesul tuturor, este ca un sistem de evacuare a organismului prin care circula diversi virusi, bacterii si deseuri si din loc in loc avem statii de epurare, care sunt ganglionii, care purifica limfa si este lichidul ce circula prin acest limfatic si dupa care reintroduce acest lichid inapoi in circulatie.

Deci, sistemul limfatic este ca o parte a sistemului circulator si are un rol crucial in organismul nostru pentru a-l pastra sanatos.

Cel eficient mod de a face drenaj limfatic este miscarea. Este actiunea, pompa muschilor, care se contracta si se relaxeaza si cu cat ne miscam mai mult, cu atat vom avea un drenaj limfatic mai bun. De accea, sportivii de performata nu care fac miscare foarte multa, cum ar fi handbalistele, majoritatea nu au celulita.

De unde apar problemele?

Probleme apar din cauza lipsei de miscare si acest lucru este un efect al schimbarii meseriilor care au devenit din ce in ce mai statice sau chiar daca avem o meserie care presupune activitate fizica, aceasta nu este chiar ca miscarea pe care o facem in timpul liber si care sa ne faca bine.

Cand este indicat sa apelam la drenajul limfatic?

Drenajul limfatic se recomanda cand observam ca avem picioarele umflate. Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va adresati unui medic specialist pentru a vedea care este cauza acestor picioare umflate.

Si dupa, mergand mai departe, daca este vorba despre o insuficienta dreno-limfatica, in urma unui diagnostic, putem sa mergem la un fiziokinetoterapeut specializat pentru a ne face un program de drenaj limfatic.

Acest program poate sa cuprinda un drenaj limfatic manual, acea pompa de compresie intermitenta, dar si ciorapi de comtentie sau imbracaminte de compresie sau diverse forme de bandajari.

Mai mult decat atat, nu uitat de miscare. Daca ea nu exista in viata voastra, atunci lucrurile devin din ce in ce mai complicate pentru a trata problema, fiindca pana la urma nu ajungeti decat sa tratati efectul si nu cauza. Deci, pentru ca un tratament al drenajului limfatic sa fie eficient, trebuie sa introduceti si miscarea in programul dumneavoastra zilnic.

Indicatiile drenajului limfatic

Cea mai des intalnita indicatie este limfedemul, care poate sa fie primar, adica persoana il dezvolta fie la nastere, fie la ceva timp dupa nastere din cauza ca acest sistem nu s-a dezvoltat corespunzator sau poate sa fie un limfedem secundar, care apare in urma extirparii unor ganglioni limfatici.

Cea mai des intalnita forma de limfedem secundara il avem in cancerul de san, cand medicul trebuie sa extirpe acei ganglioni invadati de celulele canceroase si de partea sanului afectat, bratul risca sa dezvolte acest limfedem.

Rolul fiziokinetoterapeutului, pe langa un tratament intensiv de 10-15 sedinte zilnice, prin care combinam mijloacele amintite anterior (drenaj manual, pompa, compresie, bandajare si exercitii), dupa este foarte importanta faza de mentenanta.

Se vindeca limfedemul?

Limfedemul NU se vindeca, de aceea toata viata va trebui sa traim cu acest limfedem si rolul fizioterapeutului este si sa ajute pacientul si sa-l ajute cum sa se autointretina – sa isi faca singura drenaj, sa faca un program de exercitii zilnice si sa poarte o imbracaminte de compresie.

Ce greseli ne pot face mai rau decat bine in drenajul limfatic?

Aici putem aminti de masajul limfatic. Masajul este hiperemiant, care practic aduce sange in zona respectiva, pe cand drenajul vrea sa duca limfa, care-i tot parte a sangelui din zona respectiva. Deci, a nu se confunda masajul clasic cu drenajul limfatic.

Intotdeauna trebuie sa se respecte principiul de la centru la distala, adica drenajul intotdeana se incepe din zona trunchiului, unde vreau sa duc limfa, si acolo trebuie sa scad presiunea, si dupa sa duc limfa de la nivelul membrelor catre zona care este umflata.

Un exemplu concret ar fi daca avem picioare umflate – nu incepem cu picioarele, ci putem incepe cu zona abdominala, inghinala, coapsa si dupa aceea se ajunge la picioare.

In Romania exista suplimente care promoveaza circulatia si sustin ca ajuta drenajul limfatic, insa medicii de specialitate nu au observat imbunatatiri in ceea ce priveste administrarea de suplimente pentru acest lucru, ci doar terapiile de drenaj limfatic executate de catre specialisti au ajutat pacientii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *